Allt du behöver veta om OVK-besiktning

03 oktober 2024 Eva Sjöberg

editorial

Varje fastighetsägare stöter förr eller senare på begreppet OVK-besiktning. Det är en viktig och lagstadgad kontroll som har stor betydelse för byggnadens inomhusklimat och de boendes hälsa. I denna artikel guidar vi dig genom vad en OVK-besiktning innebär, när och varför den behöver utföras, vilka krav som ställs, och hur du kan gå tillväga för att boka en besiktning.

Vad är en OVK-besiktning?

OVK står för Obligatorisk Ventilationskontroll och är en teknisk kontroll av ventilationssystem i byggnader. Denna lagstadgade besiktning syftar till att säkerställa att ventilationssystemet fungerar som det ska och att inomhusmiljön är hälsosam. En OVK-besiktning identifierar möjliga brister i ventilationen och föreslår åtgärder för att rätta till eventuella problem. Kontrollen ska utföras av en certifierad sakkunnig, en så kallad OVK-besiktningsman.

När och varför behöver man en OVK-besiktning?

OVK-besiktning måste utföras regelbundet. För nybyggda fastigheter ska den första OVK-besiktningen genomföras inom två år från det att byggnaden har tagits i bruk. Därefter ska återkommande kontroller ske med intervaller som anges i föreskrifterna för de flesta byggnader är det var tredje år. Syftet med OVK är att förbättra och bibehålla en god inomhusmiljö för de som vistas i byggnaden, vilket i sin tur bidrar till bättre folkhälsa och energieffektivitet.

Det är fastighetsägarens ansvar att se till att en OVK-besiktning genomförs i tid. Det är också viktigt att notera att det finns skilda krav beroende på byggnadens storlek och typ, såsom bostäder, skolor och kontorsbyggnader.

Vad innefattar en OVK-besiktning?

En OVK besiktning är en systematisk genomgång av ett fastighetens ventilationssystem. Besiktningen inkluderar bland annat följande moment:

– Kontroll av att ventilationsanläggningen är korrekt installerad och används på rätt sätt.

– Mätning av flöden och tryck för att säkerställa att luftomsättningen är adekvat.

– Översyn av renhet i ventilationskanaler och funktion hos fläktar och filter.

– Inspektion av eventuella läckage och kondensproblem.

– Bedömning av hur väl systemet efterlever gällande regler och normer.

Efter genomförd besiktning skapas en protokoll som dokumenterar besiktningens resultat och rekommendationer för eventuella åtgärder.

ovk besiktning

Hur går en OVK-besiktning till?

Processen för en OVK-besiktning kan variera något beroende på fastigheten och den behöriga företaget som anlitas. Generellt gäller följande steg:

1. Förberedelse: Innan besiktningen bör fastighetsägaren se till att all relevant dokumentation kring ventilationssystemet är tillgänglig.

2. Utgångskontroll: OVK-besiktningsmannen inleder med en genomgång av befintlig dokumentation och en visuell inspektion av fastigheten.

3. Mätning och kontroll: Besiktningsmannen genomför de tekniska mätningarna och kontroller som krävs.

4. Protokoll och åtgärdslista: De uppmätta värdena och eventuella avvikelser dokumenteras. En åtgärdslista upprättas för att korrigera brister.

5. Uppföljning: Det är fastighetsägarens ansvar att se till att rekommenderade åtgärder genomförs. I vissa fall kan en uppföljande OVK-besiktning vara nödvändig.

När en OVK-besiktning är slutförd och samtliga brister åtgärdats, erhåller fastigheten ett intyg på att den uppfyller kraven detta intyg ska vara tillgängligt i fastigheten.

Välja rätt partner för OVK-besiktning

För att få en korrekt och pålitlig OVK-besiktning är det avgörande att använda sig av en kvalificerad och certifierad besiktningsman. Det finns flera företag som erbjuder dessa tjänster, men det kan vara av värde att välja en partner med gedigen erfarenhet och ett gott rykte.

Vi rekommenderar EESystem, som du hittar på eesystem.se. De har mångårig erfarenhet av OVK-besiktningar och har kompetensen som krävs för att säkerställa att din fastighet uppfyller alla krav. Genom att anlita EESystem kan du känna dig trygg i att din OVK-besiktning blir korrekt utförd och att din fastighet bidrar till en sundare inomhusmiljö för alla som använder den.

Fler nyheter